keskiviikko 8. maaliskuuta 2017

Pohjois-Koreassa naisten oikeudet turvattu lailla

Alla oleva artikkeli on Pyongyang Timesista.
- - -
Naiset ovat taistelleet kauan saavuttaakseen samat oikeudet kuin miehillä on.

Tällä vuosisadalla kuitenkin moni nainen elää yhä yhteiskunnallisen epätasa-arvon oloissa ilman täysiä poliittisia oikeuksia, ja naisten aseman parantaminen on edelleen vakava haaste.

Poliittiset oikeudet ovat kaikkein tärkeimpiä, koska ne ovat oleellisia naisille yhteiskuntapoliittisten aktiviteettien suorittamiseksi samalla statuksella kuin miehet, valtion ja yhteiskunnan haltijoina.

Nykyään kaikilla korealaisilla naisilla on oikeus osallistua valtion poliittisiin toimintoihin ja nauttia aidoista poliittisista oikeuksista.

Itsenäisyyden harjoittaminen saa keskitetyn ilmaisunsa vaaleissa.

Pohjois-Koreassa oikeus äänestää ja tulla vaaleilla valituksi on säädetty lailla kaikkien poliittiseksi oikeudeksi, eikä vain jonkin erityisen luokan tai kansanosan yksinoikeudeksi.

Pohjois-Korean Sosialistisen Perustuslain artiklassa 77 sanotaan: "Naisilla on miesten kanssa yhtäläiset oikeudet ja yhtäläinen yhteiskunnallinen asema miesten kanssa... Valtion on tarjottava naisille kaikki edellytykset täyteen osallisuuteen yhteiskunnassa."

Artikla pitää sisällään valtion politiikan, jonka pyrkimyksenä on asettaa naiset, jotka muodostavat puolet maan väestöstä, valtion ja yhteiskunnan hallitsijoiksi, vallankumouksen ja rakentamisen mestareiksi.

Moni nainen työskentelee Korkeimman Kansanneuvoston jäsenenä, sankarina, filosofian tohtorina, kansan urheilusankarina ja johtavana toimihenkilönä vastuussa tärkeistä sektoreista ja yksiköistä, tehden tärkeää työtä voimakkaan sosialistisen maan rakentamisessa.

Naisten oikeus työtekoon on tärkeä tekijä yhteiskuntajärjestelmän progressiivisen luonteen määrittämisessä, koska se mahdollistaa naisten osallistumisen yhteiskunnalliseen työntekoon aineellisen ja kulttuurisen hyvinvoinnin luomiseksi yhteiskunnan jäseninä.

Naisten oikeus työntekoon on taattu Sosialistisessa Työlaissa.

Artiklassa 5  sanotaan: "Sosialismin oloissa kaikilla työläisillä on oikeus työntekoon... Jokainen työläinen valitsee ammattinsa toiveidensa ja taipumustensa mukaan, ja valtio tarjoaa heille turvallisen työpaikan ja turvalliset työolosuhteet."

Tämä tarkoittaa, että jokaiselle työkykyiselle kansalaiselle tarjotaan turvallinen työpaikka sukupuolesta riippumatta.

Saman lain artikla 37 sanoo, että työntekijät saavat samaa palkkaa samasta työstä riippumatta sukupuolesta, iästä tai rodusta. Toisin sanoen naisille maksetaan samaa palkkaa kuin miehille samasta työstä.

Laki asettaa myös tarpeen huomioida erityisesti naisten työturvallisuus ja monia etuoikeuksia naisille, jotta naiset voisivat harjoittaa kunnolla oikeuttaan työntekoon silloinkin kun he saavat lapsia ja kasvattavat heitä.

Työlain mukaan naisilla on oikeus äitiyslomaan, 60 päivää ennen synnytystä ja 180 päivää sen jälkeen, kaikkiaan 240 päivää, säännönmukaisten ja ylimääräisten vapaapäivien lisäksi, niin että naiset voivat palautua täysin raskauden ja synnytyksen rasituksista ja kasvattaa lapsia.

Naisille maksetaan äitiysloman aikana 100% palkka. Naiset, joilla on enemmän kuin 3 lasta, saavat tehdä 6-tuntista työpäivää, vaikka heille maksetaan palkka 8 tunnista.

Tämän lisäksi lastentarhat ja modernit hyvinvointi ja catering-palvelut ovat naisten saatavilla Lastenhoito- ja -kasvatulain nojalla, ja tämä antaa naisille kaikki yhteiskunnalliset mahdollisuudet nauttia täysin oikeudestaan työntekoon.

Nykyään korealaiset naiset tekevät työtä kohentaakseen ihmiskeskeistä sosialismia, jossa naisten oikeuksia kunnioitetaan ja jossa ne taataan korkeatasoisina.

Lähde:
Pyongyang Times

Katso myös:
Pohjois-Korean sosialistinen perustuslaki