perjantai 5. huhtikuuta 2019

Samjiyonin piirikunnan rakentaminen on esimerkki sosialismin voimasta


Pohjois-Koreassa ollaan rakentamassa Samjiyonin piirikuntaa. Kokonainen uusi kaupunki rakennetaan asuintaloineen, kouluineen, päiväkoteineen, tuotantolaitoksineen, rautateineen jne.
Tämä voidaan tehdä hallitusti ja koordinoidusti juuri siksi, että valtio omistaa maan ja on rakentajien (mm. armeija) sekä tuotantolaitosten omistaja ja työnantaja. Sekä siksi, että valtion toimintaa ohjaavat poliitikot eivät ole yksityisten kapitalistien taskussa, poliitikkoina heidän armostaan, vaan pystyvät toimimaan koko kansan hyväksi kenenkään häiritsemättä.
Kapitalismin puolustajatkin ymmärtävät, että yritykset toimivat tehokkaimmin silloin kun ne koordinoivat toimintonsa koko yrityksen mittakaavassa – tai vielä mieluummin kartelleissa (avoimesti tai salaa) yhdessä muiden yritysten kanssa niin ettei tarvitse edes kilpailla.
Miksi noille samoille kapitalismin puolustajille on sitten niin vaikeaa ymmärtää, että kokonainen yhteiskunta toimii tehokkaimmin silloin kun sen toiminnot koordinoidaan koko yhteiskunnan mittakaavassa? Tämä on minulle mysteeri.

Tässä Pohjois-Korean television dokumentti rakennusprojektista: